Sosial

  • 2 317

Qış aylarında bu qidalalardan istifadə edin

image

Yoluxucu xəstəliklərin tez -tez təkrarlanan və şiddətli olduğu payız və qış aylarında bədənin immunitet sistemini gücləndirmək lazımdır. Qidalanma ilə immunitet sistemi və infeksiyalar arasında birbaşa əlaqə var. Qidalanma çatışmazlığı immunitet sistemini zəiflədir və yoluxucu xəstəliklərin artmasına səbəb olur. Eyni zamanda, infeksiyalar zamanı qidalanmamaq da immunitet sisteminə mənfi təsir göstərir. SİA xarici mətbuata istinadən bildirir ki, immunteti gücləndirmək üçün qidalanarkən gündəlik enerji (kalori) miqdarına diqqət yetirməlisiniz. Enerji verən qidalardan həddən artıq istifadə piylənmə probleminə yol açır. Ancaq az qidalandıqda isə immunitet sisteminiz zəifləyir. Bunun üçün yediyiniz yemək miqdarına və nə qədər hərəkət etdiyinizə fikir verin.

Payız və qışda D vitamini çatışmazlığına diqqət yetirin!

D vitamini güclü bir immunitet sistemi üçün əvəzolunmazdır. Ancaq ölkəmizdə D vitamini çatışmazlığı var. Bu səbəbdən, günəş şüalarının az olduğu payız və qış mövsümləri kimi həssas dövrlərdə bədəni D vitamini ilə dəstəkləmək çox vacibdir. Buna görə D vitamini ilə zəngin qidalardan istifadə edin.

Şəkərli qidaları çox istifadə etməyin. Şəkər bədənə yalnız kalori verir. Həddindən artıq istifadə edildikdə piylənmə və diş çürüməsinə səbəb olur.

Həddindən artıq duz istifadə etmək gələcəkdə yüksək təzyiqə səbəb ola bilər. Buna görə də, çalışdığınız qədər az istifadə edin. Yeməyi dadmadan duz əlavə etməyin. Yeməyi duz əvəzinə ədviyyatlarla zənginləşdirin.

Müntəzəm olaraq qidalanın. Gündəlik 4-6 dəfə yeməyi planlaşdırın. Üçdən az yemək zəifliyə altıdan çox yemək isə kökəlməyə səbəb olur.

Gündə 10-15 stəkan su (2-3 litr) istifadə etməyə çalışın. Bunun üçün su, yaşıl-qara çay, qarışıq çay, ayran və s. içkilər istifadə edilə bilər.

Bol tərəvəz və meyvə yeyin. Meyvələr, xüsusən tərəvəzlər, aşağı kalorili olması səbəbiylə piylənmədən, zəngin lif tərkibinə görə qəbizlik və xərçəng də daxil olmaqla bir çox bağırsaq xəstəliklərindən qoruyur. Hər gün 2-3 meyvə və 3-4 bişmiş və ya çiy tərəvəz istifadə edin.

Mal əti, toyuq, balıq kimi ət məhsullarından istifadə edin. Qırmızı ət və toyuğun bir hissəsini balıqla əvəz edin.

Abutel İlhamqızı

Digər xəbərlər